14 اردیبهشت 1399
در هر کوچه و خیابان شهر کمشچه حداقل یک نانوایی نان صنعتی وجود دارد. که در هر ساعت حدود 150 کیلوگرم نان تولید کرده و پخت آنها در روز به 1500 کیلوگرم نان میرسد! اگر برایتان جالب است بدانید در این نانوایی ها چه میگذرد، با یک نانوا همراه باشید.
تاریخچه نانوایی های نان صنعتی کمشچه به حدود 20 تا 25 سال پیش برمیگردد. در آن زمان یکی از مردمان شهر کمشچه بهصورت آزمایشی یک تنور نانوایی نان صنعتی را ابداع و پس از آنکه متوجه بازدهی و کارایی بیعیب و نقص آن شد تولید انبوه دستگاههای آن را شروع کرد. این حرکت نقطه تحولی در کمشچه شد و مردمان این شهر را ترقیب کرد تا از نانوایی های نان سنتی به سمت نانوایی های نان صنعتی کوچ کرده و کسب و کار خود را متحول کنند. از آن زمان تا کنون حدود 300 واحد نانوایی صنعتی در کمشچه فعالیت میکنند که در هر کدام حداقل 10 نیرو از مردمان این شهر را به کار گرفته شده و علاوهبراین تعداد حداقل 10 نفر نیز به عنوان تاجر نان به کار گرفته شدهاند. خلاصه باید گفت نتیجه نهایی تغییر و تحولی که در 25 سال پیش در شهر کمشچه رقم خورد؛ جمعیت بیکار صفر درصد این شهر است. بله درست متوجه شدید کمشچه اولین شهر کوچک ایران است که بیکار در آن پیدا نخواهید کرد.
هر کدام از نانوایی های نان صنعتی حوالی سحر کار خود را شروع کرده و بین 5 تا 10 ساعت فعالیت میکنند. در طول این مدت بسته به میزان پخت نان چیزی حدود یک ساعت تا نهایت 2 و نیم ساعت از این زمان به استراحت پرسنل اختصاص داشته و مابقی زمان صرف کار میشود. اگر بخواهیم واضحتر بگوییم بین هر دو ساعت کار یک استراحت کوتاه 15 تا 20 دقیقهای وجود دارد و بلافاصله بعد از آن کار ادامه پیدا میکند.
از آنجا که طبیعت خمیر نان به شکلیست که اگر بیشازاندازه باقی بماند ترش شده و غیرقابل پخت میشود، کارکنان نانوایی باید بدون هیچ گونه معطلی و اتلاف وقت کار کرده و همه این دو ساعت را بدون لحظهای توقف و استراحت ادامه دهند. در مجموع هر کدام از کارکنان نانوایی های نان صنعتی متوسط بین 3 تا 8 ساعت کار مفید انجام میدهند. همین موضوع باعث شده تا شغل نانوایی صنعتی به یک شغل سخت تبدیل شده و هر فردی توانایی انجام آن را نداشته باشد.
نکته جالبی که در این باره بد نیست بدانید این است که 90 درصد کارکنان نانواییهای صنعتی خانمهای کمشچه هستند که سالیان سال به این کار مشغول بوده و چرخ اقتصاد این شهر روی انگشتان توانمند آنها میچرخد.
هر کدام از صاحبان نانواییهای نان صنعتی شهر کمشچه بسته به میزان سهمیه آرد خود در شرکت توزیع آرد کمشچه، اقدام به ثبتنام و خرید آرد میکنند. در وهله بعدی آرد توسط کامیونهای حمل آرد به محل نانواییها حمل شده و تحویل صاحب نانوایی میگردد.
مشابه نانواییهای سنتی یک نانوا در نانوایی های نان صنعتی نیز چند ساعت قبل از شروع کار، خمیر با آب، نمک و مخمر در خمیرگیر ترکیب شده و چند ساعتی به حال خود باقی میماند تا آماده پخت شود. با این تفاوت که حجم خمیری که برای پخت آماده میشود حدودا 4 برابر نانواییهای سنتی است.
بین 1 و نیم ساعت قبل از اینکه خمیر آماده شود چرخ نانواهایی به دور افتاده و فرایند گرم شدن آنها شروع میشود.
تقریبا دقایقی قبل از اینکه خمیر آماده پخت شود، سرویس نانوایی درب منازل کارکنان رفته و آنها را سر کارشان حاضر میکند.
بلافاصه بعد از حاضر شدن کارکنان نیز خمیر روی میزهای استیل پهن شده و چانه گیری شروع میشود. اطراف میزها بسته به ظرفیت تنور 7 تا نفر حضور دارند که از این تعداد یک نفر شاطر و افراد باقی مانده کار چانهگیری، پهن کردن خمیر و اضافه کردن تزئین روی نان را بهطور گردشی انجام میدهند.
بعد از اینکه نانها به ترتیب داخل تنور چرخان نانوایی نان صنعتی قرار گرفتند، در طرف دیگر دستگاه دو نفر مسئول بیرون آوردن نانها از تنور و بستهبندی آنها را دارند. شخصی که مسئول بیرون آوردن نانها از تنور است، نان را روی نوار چرخان پهن کرده و دیگری نیز بعد از چند دقیقه، درست زمانی که نانها خوب سرد شدند، 8 قرص از آنها را داخل دستگاه کاتر قرار داده و به چهار قسمت مساوی تقسیم میکند. در نهایت هر قسمت از این چهار قسمت داخل بستهبندی قرار گرفته و درب آنها به وسیله دستگاه پلمپ میشود.
در این مطلب سعی کردیم همه آنچه در نانوایی های نان صنعتی یک نانوا میگذرد را بیان کنیم. با این حال یک نکته جا ماند و آن مسئله بهداشت و رعایت اصول بهداشتیست؛ در نظر داشته باشید همه نانوایی های نان صنعتی یک نانوا براساس پروتکلهای بهداشتی که از جانب وزارت بهداشت تعیین و تعریف میشوند، فعالیت کرده و ناظر سازمان بهداشت نیز بر فعالیت آنها نظارت خواهد داشت. علاوهبراین نانواهایی ها نیز به شکل دورهای چکاپ شده و از حضور کسانی که کارت بهداشت آنها تمدید نشده باشد برای فعالیت جلوگیری خواهد شد. در نتیجه یک نانوا به شما این اطمینان را میدهد که نانهای صنعتی همگی طبق پروتکلهای بهداشتی تولید میشوند تا مبادا خطری جان هموطنان ما را تهدید نکند.
امیدواریم توانسته باشیم شما را به طور کامل با نانوایی های نان صنعتی و فرایند تولید این نان آشنا کرده باشیم. چنانچه در مورد هر کدام از مراحل تولید نان صنعتی ، مواد اولیه یا هر موردی که به این محصول مربوط باشد سوالی دارید، آن را از طریق بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.