17 اردیبهشت 1399
کارگاه های نان جو رژیمی کمشچه مدل دیگری از نانواییهای صنعتی این شهر هستند که قدمت آنها کمتر نانوایی نان های صنعتی است. در این مطلب از یک نانوا قصد داریم کمی بیشتر در مورد این نانواییهای با شما سخن گفته و چند کلامی در مورد تاریخچه، آنچه در این نانواییها می گذرد و وضعیت بهداشت آنها با شما سخن بگوییم. پس اگر دوست دارید با نانوایی های نان رژیمی یک نانوا آشنا شوید با ما همراه باشید.
قریب به 10 سال بعد از اینکه سر و کلهی نانواییهای صنعتی پیدا شد، نانوایی های نان جو رژیمی نیز پا به عرصه گذاشتند تا تنوع محصولات شهر کمشچه بیش از پیش شود. برخلاف نانواییهای صنعتی که ابداعی مردم کمشچه بود، نانواییهای رژیمی به سفارش مردم این شهر به دست سازندگان تنورهای صنعتی ساخته میشود. در هر کدام از این نانواییها 4 نفر به کار گرفته شده و روزانه بین 700 تا 1200 بسته نان رژیمی تولید میشود. برخلاف نانوایی های صنعتی یک نانوا، همه پرسنل نانوایی های نان جو رژیمی مرد هستند و به ندرت میتوانید در این کارگاهها کارگر خانم مشاهده کنید؛ مگر اینکه کارگاه به صورت خانوادگی اداره شود. از طرفی درآمد حاصل شده برای کارگران نانوایی های رژیمی نیز بسیار بالاتر از نانواییهای صنعتی است و بهراحتی کفاف یک زندگی را خواهد داد. در مجموع اگر از جوانان شهر سوال کنید “بین نانوایی های صنعتی و رژیمی کدام یک را انتخاب میکنید” نانوایی های رژیمی را به نانوایی های صنعتی ترجیح خواهند داد.
مثل تمام نانواییهای کمشچه در نانوایی های نان جو رژیمی نیز کار از سحر شروع میشود. البته یکی از کارگران یا صاحب نانوایی که به فن خمیرگیری وارد است چند ساعت زودتر، تقریبا شب قبل دست به کار شده و مقدمات لازم از جمله آماده کردن خمیر برای پخت نان را فراهم میکند. بعد از چند ساعت استراحت و درست یک ساعتی قبل از اینکه خمیر به اصطلاح مردم کمشچه «وَر» آمده یا آماده پخت شود، خمیرگیر تنور را روشن میکند تا برای پخت نان آماده شود. بعد از اینکه تنور روشن شد، حدودا نیم ساعتی قبل از شروع کار خمیرگیر یا صاحب نانوایی با هر یک از کارگران تماس میگیرد تا سرکار خود حاضر شوند؛ معمولا این تماس به خاطر اینکه کارگر خواب نماند گرفته میشود. پس از چند دقیقه کارگران یک به یک به نانوایی وارد شده و مقدمات کارشان را آماده میکنند؛ نان جمع کن دستگاه بستهبندی خود را روشن میکند، دم بده دستگاه چانهگیری و چانهپهن کن را روشن و وزن چانههای خود را درست میکند، شاطر تخته شاطری خود را تمیز کرده و نان دربیار نیز کارتک نان دربیاری خود را آماده میکند. بعد از اینکه همه اعضا آماده شدند، پخت نان رژیمی شروع میشود.
هر نان حدود 2 تا 3 دقیقه زمان نیاز دارد تا آماده شود. البته کمی زمان بگذرد و تنور گرمتر شود پخت هر قرص نان سریعتر نیز میشود. بعد از اینکه هر قرص نان آماده شد، نان دربیار آن را از تنور بیرون آورده و روی قفسه کنار دست خود قرار میدهد تا کاملا سرد شده و آماده بستهبندی شود.
نکته جالبی که در مورد تنورهای نان رژیمی وجود دارد، سرعت چرخش بالای آن است، همین موضوع باعث شده تا نان دربیاری و شاطری این تنورها به مراتب سختتر از تنورهای نان صنعتی شده و مدتی زمان نیاز باشد تا فردی که تجربه کار در نانوایی های نان جو رژیمی را نداشته است، بتواند نان دربیار یا شاطر شود.
بعد از چند دقیقه که نانها سرد و آماده بستهبندی شدند، نان جمع کن بسته به سفارش شما بین 4 تا 6 قرص نان را روی هم قرار داده و به به کمک دستگاه شیرینگپک آنها را بستهبندی میکند. در نهایت نیز هر بسته همراه تعدادی بسته دیگر داخل کارتنها قرار گرفته و آماده ارسال برای مشتریان میشود.
در نانوایی های نان جو رژیمی برای تولید نان از آرد گندم 18 درصد، آرد جو کامل، سبوس و مقداری نمک استفاده میشود. دلیل اینکه از آرد جو خالص برای تولید این نان استفاده نمیشود، طعم نه چندان خوب نان حاصل شده و ظاهر نامناسب آن است. بنابراین نانوایان ما برای حل این مشکل و طعم عالی نان آرد گندم را چاشنی خمیر میکنند تا نانی خوش عطر و طعم، باکیفیت و باب میل هر ذائقهای تولید کنند.
بهعنوان آخرین موضوع وضعیت بهداشت نانوایی های نان جو رژیمی مطرح است. در این باره باید بگوییم که همه کارگاههای نان جو رژیمی یک نانوا در بازههای زمانی مختلف و بهصورت کاملا اتفاقی توسط ماموران بهداشت بررسی شده و درصورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، جریمه و بعضا پلمپ نیز میشوند؛ علاوهبراین کارگران نانوایی نیز همه ملزم به پوشیدن لباس مخصوص کار بوده و لازم است طی بازههای زمانی مشخص، چکاب سلامت انجام داده و کارت بهداشت خود را تمدید کنند.
امیدواریم توانسته باشیم شما را به طور کامل با نانوایی های نان جو رژیمی و فرایند تولید این نان آشنا کرده باشیم. چنانچه در مورد هر کدام از مراحل تولید نان جو رژیمی ، مواد اولیه یا هر موردی که به این محصول مربوط باشد سوالی دارید، آن را از طریق بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.